Als Marketing (Communicatie) Professional of merkeigenaar kom je het begrip ‘contentmarketing’ vaak tegen. En dat is niet voor niets. Het vermarkten van jouw product of dienst via content is cruciaal voor de zichtbaarheid van een merk. En zichtbaarheid zorgt voor herkenning, bekendheid, overweging en aankoop. 

Dit wist je waarschijnlijk al, maar wat betekent contentmarketing nou precies? Om dat te begrijpen, zullen we in dit artikel dieper ingaan op het begrip. 

Wat is de betekenis van Contentmarketing?

Om te weten wat contentmarketing betekent, moeten we eerst begrijpen wat er bedoelt wordt met content. De letterlijke vertaling van content is inhoud. Dat is best een breed begrip. Wij maken het daarom concreter en onderscheiden twee soorten content: 

  1. Promotionele content
  2. Relationele content

Hierbij is een commercial een voorbeeld van promotionele content en zijn een interviewreeks of uitlegvideo’s voorbeelden van relationele content.

Hiernaast komt content ook in verschillende vormen voor. Denk aan video-, audio- of geschreven content. Bij video content kan er worden gedacht aan korte of langere video’s en bij audio content juist aan podcasts of een radio commercial. 

Binnen de categorie geschreven content kan je denken aan de volgende voorbeelden:

  • Blogs
  • Artikelen
  • E-mails
  • Webteksten 
  • Jaarverslagen
  • Brochures 
  • Stickers

Wat is de definitie van marketing?

Van het begrip marketing vind je online tientallen definities. Wij kiezen de definitie van de American Marketing Association (AMA)

‘’Marketing is de, op de behoeften van de afnemer afgestemde ontwikkeling, prijsbepaling, promotie en distributie van producten en diensten, teneinde planmatig ruiltransacties te creëren waarmee organisaties en personen hun doelstellingen trachten te verwezenlijken.’’ 

Wat wij van Digitalheads hierin belangrijk vinden, is dat wat je aanbiedt en maakt, afgestemd is op de afnemer. Omdat het daarom gaat; jouw doelgroep, jouw ideale klant. Daarnaast is het belangrijk dat wat je doet doelgericht is. Je maakt een dienst, product of content om een doel te behalen.

De definitie van contentmarketing

Nu kennen we beide losse begrippen. Maar wat betekent contentmarketing nu dan eigenlijk? Hierbij kijken we naar de definitie van de Content Marketing Institute. Deze luidt als volgt:

“Contentmarketing is een strategische marktbenadering gefocust op het creëren en distribueren van waardevolle, relevante en consistente content, met als doel om een duidelijk gedefinieerd publiek aan te trekken en te behouden met als uiteindelijke doel deze om te zetten tot winstgevend klantgedrag.” 

Kort gezegd: door het maken en verspreiden van jouw content zorg jij ervoor dat jouw ideale klanten je merk kennen, bekijken en kopen. Uiteraard kan je voor dit trappetje, deze funnel, ook andere termen aanhouden, zoals: inspireren, informeren en activeren. Of bereiken, boeien en binden. Per laag in deze funnel stel je verschillende doelen op. En voor die doelen maak je de content die past bij het betreffende doel, jouw doelgroep én merk. Maar dat… bewaren we voor een volgende keer!

Als het goed is weet jij nu wat contentmarketing is. Zo kan jij in het vervolg iedereen die een vraag heeft over deze definitie goed informeren.

Meer weten over het belang van een goede contentmarketingstrategie? Lees dan de blog ’’Het belang van een goede contentmarketingstrategie’’.